Software en het belang van consistentie

Het kloksysteem op jouw werk, de programma’s die je dagelijks gebruikt en de apps op je telefoon. Deze worden allemaal aangestuurd door software. Een technologie die voor velen ingewikkeld klinkt, maar op dagelijkse basis een grote rol speelt in onze maatschappij en dus ook op de werkvloer.

Wat is software?
Software is een verzamelnaam van alles wat je installeert en gebruikt op je computer zoals computerprogramma’s, besturingssystemen en applicaties. Deze zorgen ervoor dat apparaten zoals toetsenborden of beeldschermen op de juiste manier werken en dit kan per bedrijf verschillen. Het hebben van programmeurs kan daardoor interessant zijn voor bedrijven met specifieke behoeften, maar hoe houd je ontwikkeling van eigen software bij? Op een goede en duurzame manier coderen (programma’s schrijven) is hierbij van groot belang.

De professional aan het woord
Elmar Eckstein is project manager software en ondersteunt verschillende bedrijven met projecten rondom software. Met zijn jaren ervaring en interesse voor computers heeft hij ervoor gekozen om een eigen bedrijf op te starten dat anderen helpt door complexe puzzels en problemen voor hen op te lossen. Het is dan ook een mooie uitdaging voor hem om de Huijbregts software te ontrafelen en deze met een team van Huijbregts programmeurs te versterken. ‘Het belangrijkste hiervoor is het hebben van een goede basis’. Wat kan er makkelijker, efficiënter en bovenal hoe kunnen we de software gebruiksvriendelijker maken voor onze medewerkers? Dit komt allemaal terug bij het ontwikkelen van de software waarbij voor elk onderdeel code wordt geschreven, maar dit kan heel complex worden wanneer verschillende programmeurs ieder hun eigen schrijfstijl hebben. ‘Door een stappenplan op te stellen voor het schrijven van code haal je deze valkuil weg’. Daarom is het goed om coding guidelines op te stellen.

Coding guidelines bij Huijbregts Groep
Natuurlijk bestaan er algemene coding guidelines, maar de kracht zit hem in het aanpassen van deze regels naar jouw bedrijf. Als dit op de juiste manier gedaan wordt dan verbetert dat de leesbaarheid, begrijpbaarheid en toepasbaarheid en vermindert het de nodige tijdsinvestering bij aanpassingen en vernieuwingen. Elmar gebruikt dan ook graag de quote: ‘Code is like humor. When you have to explain it, it’s bad.’ Door coding guidelines met het hele team op te stellen en te handhaven is er weinig tot geen verdere uitleg nodig en kan er gebouwd worden aan software op een hoger niveau. Dit kost tijd en toewijding, want het is makkelijk om in oude gewoontes terug te vallen wanneer het druk is. Echter, het schrijven van een ‘quick and dirty’ programma of code kost uiteindelijk meer tijd, want de tijd geïnvesteerd in een goede code kost minder tijd bij toekomstige vernieuwingen of toevoegingen door de flexibiliteit van duurzame code.

Een samenvatting van de beste tips die Elmar kan meegeven aan software ontwikkelaars bij het schrijven van code? ‘Houd de code leesbaar, consequent en kort. De fabriek heeft te maken met audits. Als alles schoon en op orde is, hoef je je daar geen zorgen over te maken. Hetzelfde geldt voor code. Als je deze goed op orde hebt, hoef je je geen zorgen te maken bij een kwetsbaarheidsonderzoek op de software.’